top of page

💰 Lelapa: Afrika'dan bir yapay zeka

27. Juni 2024

Fırsat eşitliği için mücadele edenler!



Dünyada hala çok fazla dijital eşitsizlik var. Örneğin GPT-4o yalnızca 50 dili destekler. Anadili İngilizce olanların küresel nüfusun yalnızca %6'sını oluşturmasına ve dünya nüfusunun yaklaşık %20'sinin İngilizce konuşabilmesine rağmen İngilizce, yapay zeka araçlarına hakimdir. Aynı zamanda yalnızca Afrika'da 2000'den fazla dil konuşulmaktadır.


Güney Afrikalı startup Lelapa AI, bu dijital uçuruma çözüm bulmayı amaçlıyor. Afrika bağlamına uyarlanmış dil modelleri ve yapay zeka araçları geliştirir.


Lelapa AI'nin kurucu ortağı, 30 yaşındaki biyomedikal mühendisi Pelonomi Moiloa , Time dergisinin AI'daki En Etkili 100 Kişi listesinde yer aldı.


Makineye ne tür veri koyacağımız konusunda çok bilinçli bir süreç var. Makineyi eğittiğimiz, kültürümüzden ve mirasımızdan parçalar içeren bir filtre var.


Pelonomi Moiloa, Lelapa AI'nin CEO'su ve kurucu ortağı


💡 Fikir nedir?


Şirketin amiral gemisi ürünü, sesi metne dönüştüren ve yazılı metindeki kişi ve yer adlarını algılayan bir dil modeli olan Vulavula'dır . Vulavula şu anda Zulu, Afrikaans, Sesotho ve Güney Afrika İngilizcesini desteklemektedir ve diğer Afrika dillerini de dahil etmeyi planlamaktadır.


Model, Afrika'da iş yapmak için geliştirildi ve ana dili İngilizce veya Fransızca olmayan 1,2 milyar potansiyel müşteriyi hedefliyor. Lelapa AI geliştiricileri, modeli eğitirken sosyokültürel bağlamı dahil etmek için dilbilimciler ve yerel topluluklarla işbirliği yapıyor. Model, makinenin dilleri ve anlam nüanslarını "anlamasına" ve yorumlamasına olanak tanır.


 Neden faydalıdır?


 Vulavula aracı yerlerin, şirketlerin ve kişilerin adlarının bulunmasına ve şifrelerinin çözülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda temel kültürel kavramları yorumlar ve belgelerin özetlerini sağlar.


 Afrika dillerindeki yapay zeka araçları, kıtanın sakinlerine iş ve iletişim için ek kaynaklar sağlayacak.


📱 Pelonomi Moiloa'nın TED konuşması "Yapay zeka kaybolan dilleri nasıl canlı tutabilir?"


PS Şirketleri aynı zamanda dijital eşitsizlik sorununu da ele alıyor. Örneğin Google Translate yakın zamanda mevcut dil sayısını 133'ten 243'e çıkardı . Bu genişleme, dünya çapında 614 milyondan fazla insan tarafından konuşulan ve dünya nüfusunun yaklaşık %8'ini temsil eden dilleri kapsamaktadır . Gelecekte, yapay zekanın yardımıyla aracın 1000'e kadar dili desteklemesi bekleniyor.


#startup

bottom of page