
25 Haz 2024
Yapay Zeka sağlık alanında lider olabilir mi?
Pensilvanya Üniversitesi'ndeki bilim insanları, makine öğrenimini kullanarak, yeni antimikrobiyal ilaçların temelini oluşturabilecek yaklaşık bir milyon bileşiği belirlediler.
Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar yılda bir milyondan fazla insanı öldürüyor. DSÖ, 2050 yılına kadar ölüm sayısının 10 milyona çıkabileceğini öngörüyor.
Daha önce bilim insanları, su ve toprak örneklerinin test edilmesi gibi geleneksel yöntemleri kullanarak antimikrobiyallerin etkinliğini araştırıyordu. Uyuşturucuyu bulmak ve yaratmak yıllar aldı. Yapay zeka süreci önemli ölçüde hızlandırabilir.
💥 Nasıl çalışır?
Bilim insanları on binlerce mikroorganizmanın genomlarını içeren devasa veri kümelerini analiz etmek için yapay zekayı kullandı. Antimikrobiyal aktiviteye sahip olabilecek DNA parçalarını arayan araştırmacılar, yaklaşık 900.000 antimikrobiyal peptid seçtiler. Bunların en az yüzde 79'u "antibiyotik adayı" kategorisine giriyor; bu da en az bir patojeni öldürme potansiyeline sahip oldukları anlamına geliyor. Laboratuvarda bilim insanları bu peptitlerden 100 tanesini sentezledi ve bunları antibiyotiğe dirençli Escherichia coli ve Staphylococcus aureus türleri de dahil olmak üzere 11 tehlikeli bakteriyel patojen üzerinde test etti.
Antibiyotik keşfinde yapay zeka artık bir gerçek ve yeni aday ilaçları keşfetme yeteneğimizi önemli ölçüde hızlandırdı. Eskiden yıllar süren işlemler artık bilgisayar kullanılarak birkaç saatte gerçekleştirilebiliyor.
César de la Fuente, PhD, çalışmanın ortak yazarı
Araştırmanın sonuçları Cell dergisinde yayınlandı.
🆕 Tıp tarihinde bu, yeni ilaç bulma konusunda en umut verici çabadır. 2020 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları yapay zekanın yardımıyla 30 yıl aradan sonra ilk yeni antibiyotiği keşfetti .